Online scheiden: Goedkoop kan duur uitpakken!
In de huidige digitale wereld, waar bijna alles online beschikbaar is, lijkt het regelen van een echtscheiding via internet een aantrekkelijke optie. Het gemak, de snelheid en vooral de lage kosten zijn vaak doorslaggevend voor veel mensen. Toch is goedkoop vaak duurkoop en de gevolgen van een goedkope online echtscheiding kunnen verregaande gevolgen hebben. Dit artikel is een waarschuwing voor iedereen die overweegt hun scheiding online te regelen, gebaseerd op een recent voorval dat mij als mediator ter ore is gekomen.
Het verhaal van een goedkope echtscheiding
Onlangs werd ik gebeld door een vrouw die haar echtscheiding goedkoop online had geregeld. Ze was aanvankelijk blij met de snelle en voordelige afhandeling van haar scheiding, maar nu, een paar maanden later, ontdekte ze dat er verschillende fouten en onduidelijkheden in het echtscheidingsconvenant stonden. Deze fouten zorgden voor grote problemen in haar dagelijks leven en haar financiële situatie. Haar ex-partner weigert medewerking om het aan te passen. Sterker nog, ze verdenkt hem ervan met een opgezet plan bezig te zijn geweest. Helaas was het convenant al door de rechter ondertekend, wat betekent dat het herstellen van deze fouten veel tijd, moeite en geld gaan kosten, als het al mogelijk is.
Dit verhaal is niet uniek. Steeds meer mensen kiezen voor goedkope online echtscheidingen zonder volledig te begrijpen wat de gevolgen kunnen zijn. Wat is de impact van het hebben van een kindrekening? Moet ik een niet-wijzigingsbeding op de partneralimentatie er wel of niet inzetten? Afzien van je pensioenrechten? Waar moeten de kinderen ingeschreven staan bij co-ouderschap? KGB (kind gebonden budget) wie krijgt die? Hoe gaan we de zorg van de kinderen verdelen? En zo zijn er nog meer zaken die belangrijk kunnen zijn.
Mensen beseffen te weinig dat ze wel beslissingen nemen die grote gevolgen hebben op het toekomstige leven van henzelf en eventueel ook de kinderen.
De verleiding van goedkope online scheidingen
Online platforms bieden vaak een snelle en goedkope oplossing voor echtscheidingen. De lage kosten zijn vooral aantrekkelijk voor koppels die hun scheiding willen afhandelen zonder duizenden euro’s te spenderen aan advocaten en gerechtelijke procedures. Echter, deze platforms bieden vaak standaardoplossingen die niet altijd passen bij de unieke situatie van elk individu.
Wat te doen als er problemen ontstaan?
Als je, net als de vrouw in ons verhaal, ontdekt dat je echtscheidingsconvenant fouten bevat of dat er zaken niet goed geformuleerd staan. Is het belangrijk om juridisch advies in te winnen.
Daarnaast is het cruciaal om te begrijpen dat herstellen moeilijk of onmogeliijk is, zeker als de ex niet wil meewerken. Dit benadrukt het belang van het van tevoren investeren in deskundig juridisch advies en begeleiding.
Een waarschuwing is op zijn plaats. Hoewel online diensten een aantrekkelijke oplossing lijken, is het belangrijk om de mogelijke risico’s en valkuilen te overwegen. Investeren in professionele begeleiding kan aanvankelijk duurder lijken, maar kan je uiteindelijk veel geld, tijd en stress besparen. Je gaat tenslotte ook niet zelf je kies trekken of je blindedarm verwijderen.
Wij bij HMM adviseren je graag wat je het beste kunt doen. Neem contact met ons op als een echtscheiding dreigt.
Meer info? Neem vrijblijvend contact met ons op