Tips om de juiste mediator te vinden?
Je hebt niet elke dag een mediator nodig. Hopelijk nooit, maar als het dan toch zover komt, waar moet je dan aan denken om de juiste te vinden.
Mijn Tips:
- Iedereen mag zich mediator noemen, deze titel is niet beschermd. Maar het is zaak om een register mediator te vinden. Je hebt twee registers, MfN en ADR. MfN heeft echt een Nederlands karakter, terwijl ADR een internationaal gezicht heeft. Verschillen doen ze niet zo veel, maar neem wel altijd een register mediator!
- De meeste mediators hebben 1 specialisatie. Is je conflict zakelijk of is het een echtscheiding? Niet alle mediators hebben al deze specialisaties. Zorg dus dat je bij de juiste mediator komt met de benodigde specialisatie.
- Op welke locatie wil de mediator het eerste gesprek voeren? Als hij/zij op een niet neutrale locatie wil afspreken (zeker de eerste keer), is dit een slecht signaal. Het is wel begrijpelijk dat een mediator dit doet, want de klant heeft immers nog niet getekend, dus zal de mediator de kosten willen beperken, maar het is belangrijk dat alle partijen zich altijd veilig voelen. Dus altijd op een neutrale locatie afspreken. Zeker als het een echtscheiding betreft, waar jonge kinderen bij betrokken zijn. Je wilt echt niet dat ze stiekem boven aan de trap meeluisteren.
- Ervaring van de mediator. Net als wijn worden de mediators beter met de jaren. Het is noodzakelijk dat de mediator over levenservaring beschikt. Tevens ervaring met verschillende culturen, religies en gebruiken is belangrijk. Ook is een ervaren mediator efficiënter. Dit zal weer schelen in de kosten.
- Kijk niet alleen naar het uurtarief. Een startende mediator zal wellicht wel inschikkelijk zijn met de kosten. Maar mogelijk heeft hij meer tijd nodig om tot hetzelfde resultaat te komen. Dan is ‘goedkoop toch eerder duurkoop!’
- Zelfde geldt voor de afstand. Laat je keus niet te veel afhangen of de mediator om de hoek woont. Natuurlijk is het makkelijk dat de mediator in de buurt zit, maar het loont de moeite om bij een goede mediator aan tafel te zitten.
- Kan de mediator gelijk aan de slag of is er een wachttijd van een paar weken. Want dat betekent ook vaak dat de vervolgafspraken met grote tussenpozen worden gemaakt.
- De belangrijkste tip is toch wel of je een klik hebt met de mediator. Voel je je op je gemak bij hem/haar? Dit is natuurlijk altijd heel persoonlijk.
Hoe ga ik, als register mediator om met bovenstaande punten?
- Als 1 van de weinige mediators in Nederland, sta ik in beide registers, zowel MfN als ADR. Ook sta ik in het Voorkans register. Er zijn maar een handvol mediators die in al deze registers staan!
- Mijn specialisaties zijn zowel familie als arbeid. Tevens ben ik ook vertrouwenspersoon en Prediator.
- Het werkterrein waar ik actief ben is Noord-Holland, in bijna elke plaats heb ik een locatie. Dus ik kan altijd op neutraal terrein afspreken bij de klant in de buurt. Maar dit geldt ook voor de rest van Nederland. Ik kan heel snel een locatie regelen door mijn lidmaatschap bij het coachhuis.
- Ik ben inmiddels 61 jaar en 5 keer grootvader en heb de helft van mijn leven in het buitenland gewoond (Australië, Azië, Dubai, St. Petersburg, 15 jaar in Spanje en ook nog een paar jaar in Zuid-Amerika vertoeft). Voor meer info klik HIER. Ik heb veel levenservaring en kennis van andere culturen, gebruiken en religies. Dit heeft me geleerd om op meerdere manieren tegen een conflict aan te kijken.
- Qua tarief zit ik onderin de markt. Ik overvraag niet en de intake en het eerste uur is altijd gratis. Dan kunnen de partijen goed voelen of ik de juiste persoon ben om te helpen. Verder reken ik bij particulieren geen reiskosten of kleine kantoorkosten.
- Ik spreek altijd af op een locatie in de buurt. Zeker in Noord-Holland heb ik diverse kantoren tot mijn beschikking.
- Er worden bij mij maar een beperkt aantal klanten tegelijk aangenomen. Zo kan ik garanderen dat we snel kunnen afspreken en ook snel opvolging kan geven op de volgende afspraken.
- Heb je een klik met mij? Dat is lastig te zeggen. Wel probeer ik altijd bij elk conflict naar het licht in de tunnel te zoeken en ook een vleugje humor op tafel te krijgen. Want humor maakt alle problemen lichter…
EXTRA TIP: Lig je in echtscheiding, download gratis mijn e-book. Hier vind je bruikbare tips.
Mocht je eens vrijblijvend met me willen praten over een (sluimerend) conflict. Zowel zakelijk, arbeid of familie, schroom niet om contact met me op te nemen. Er is altijd een oplossing!